Gipszkarton mint sokoldalú eszköz

november 17, 2022

A gipszkarton talán az egyik legsokoldalúbban felhasználható modern építőanyag. Alkalmas terek leválasztására, álmennyezet megalkotására, beépíthető belsőépítészeti elemként, de kerülhet az épületek homlokzatára is mint hordozó réteg kellő védelemmel ellátva. Megvalósíthatók például a lakás nappali helyiségben különböző elképzelések megvalósítására díszítő elemként, létrejöhet egy tér mint pld dolgozósarok a nappaliban, vagy egy otthoni iroda kialakítása. Számos országban a könnyűszerkezetes építési technológiával épülő épületek szerves alkotóeleme.

A száraz építési technológiának és magának a terméknek köszönhetően (mérete is) kevesebb kivitelezési munkaidőráfordítás merül fel. A hagyományos építőanyagokhoz viszonyított kisebb súlya egyszerűbbé, olcsóbá teszi a szállítást. A hagyományos szerkezetekkel szemben kedvezőbb a megvalósulás költsége a hagyományos építőanyagokból készített nem teherhordó szerkezetek esetében, azonos készültségi fokozatot alapul véve. A gipszkarton lapokból síkfelületű és esztétikus megjelenésű felületeket lehet kialakítani.

A giszkartonlapokból készített válaszfal szerkezetek ún „L” és „T” kapcsolatoknál a derékszög nem csak azért az, mert a mester megesküdött rá, hanem valóban 90 fok. Homogén és kellően sík felületek egyszerűbbé teszik a színezést is. Tartós, az idő múlásával sem repedő festett felületet kapunk, mert a gipszkarton kellően ellenáll a hőmérséklet-változásoknak. Biztosítható gyorsan és megfelelő tűzgátlással is akár a lakás gépezeti vezetékek, csövek, és egyéb kiegészítők eltakarása. Otthonunkat értékeinket megvédi a tűzgátló képességének köszönhetően az esetlegesen keletkező tűzhatással szemben, a mi nyugalmunkat és kényelmünket pedig biztosítja, hogy kiváló hangszigetelő anyag.